Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Michael Jackson és az ajatollah

2009. július 3.

A média uralkodóknak kijáró figyelemmel számolt be Michael Jackson halálhíréről. Pedig a nyugati világ szellemi és társadalmi elcsökevényesedésének legmélyét szimbolizáló, botrányos életű popsztárnak csak az iráni iszlamista rezsim tartozik köszönettel.

A média uralkodóknak kijáró figyelemmel számolt be Michael Jackson halálhíréről. Pedig a nyugati világ szellemi és társadalmi elcsökevényesedésének legmélyét szimbolizáló, botrányos életű popsztárnak csak az iráni iszlamista rezsim tartozik köszönettel.

„Meglehetősen visszataszítónak éreztem a Michael Jacksonnal kapcsolatos visszaemlékezések áradatát. A popsztár néhány éves sikere elhomályosította életének visszataszító részleteit, mindenekelőtt a gyerekmolesztálással kapcsolatos vádakat. Michael Jackson nem volt hős, és nem érdemli meg az ünneplést. Hacsak nem az iráni ajatollah részéről. A sors iróniája, hogy a nyugati szellemi és társadalmi elcsökevényesedés legalantasabb jellegzetességeinek – a celebritás-kultusznak, a kábítószereknek, a költekezésnek, az erkölcsi züllésnek – szimbóluma az iszlám forradalom örököseinek tesz szolgálatot azzal, hogy eltereli a világ közvéleményének figyelmét a teheráni rezsim embertelenségeiről” – olvassuk David Rothkopf külpolitikai elemző írását a Foreign Policy magazinban.

A botrányos életű popsztár halálhíre a világ vezető hírügynökségeinek, hírportáljainak és hírcsatornáinak vezető híre volt napokig. Még a komoly napilapok is címoldalon számoltak be Michael Jackson halálának körülményeiről.

Rothkopf szerint ebben leginkább az a tragikus, hogy a közfigyelem azonnal elfordult az igazán fontos ügyekről. „Az ötvenéves, pedofiliával vádolt amerikai popsztár halálhíre miatt egy szempillantás alatt lekerült a képernyőről a tízmillió iráni tüntető. A CNN gratulálhat magának, amiért a zöld forradalomról szóló tudósítások helyét késlekedés nélkül elfoglalták Michael Jacksonnak a Thriller videoklipben viselt bőrdzsekijével kapcsolatos visszaemlékezések.”

Nem csupán az iráni tüntetők a popsztár halála körüli médiaőrület kárvallottjai – véli Rothkopf. Héttérbe szorult a hondurasi puccs híre is, és szintén kevés figyelmet kapott az amerikai kongresszus történelmi jelentőségű döntése a globális felmelegedés elleni harcról.

És természetesen bosszankodhatnak azok az olvasók és tévénézők is, akik éppen azért vesznek komoly napilapot és néznek hírcsatornát, mert nem a hírességekkel kapcsolatos hírekre kíváncsiak. A popsztár halála ékes bizonysággal szolgált arra, hogy a bulvárosodás elől nincs hova menekülni.