Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mr. Végítélet egyenlege

2009. november 15.

Nouriel Roubini ismét a piac összeomlását jósolja – az idén immár sokadszorra. A közgazdaságtan rocksztárját sokan zseninek tartják, pedig sokkal többször tévedett, mint ahányszor igaza lett. Aki rá hallgatott, sok pénzt veszített.

Nouriel Roubini ismét a piac összeomlását jósolja – az idén immár sokadszorra. A közgazdaságtan rocksztárját sokan zseninek tartják, pedig sokkal többször tévedett, mint ahányszor igaza lett. Aki rá hallgatott, sok pénzt veszített.

Ha Nouriel Roubini megszólal, az egész világ odafigyel. Nem csoda, hiszen a New York-i Egyetem egykor obskúrus professzorának tekintett közgazdász előre megjósolta a gazdasági válságot” – írja Robert J. Samuelson a Washington Postban.

A Mr. Végítéletként elhíresült Nouriel Roubini az elmúlt évben a közgazdaságtan egyik rocksztárjává vált, miután már évekkel ezelőtt megjósolta, hogy az ingatlan- és tőkepiaci buborékok kidurranása globális gazdasági válságot idézhet elő. Az amerikai közgazdászprofesszor november elején arra figyelmeztetett a Financial Timesban, hogy a március óta tartó tőke- és árupiaci szárnyalás ismét csúfos véget érhet. Roubini szerint a dollár árfolyamának csökkenése és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve alacsonyan tartott kamatszintje arra ösztönzi a befektetőket, hogy részvényeket, aranyat és olajat vásároljanak. A dollár erősödése, a kamatemelés, egy esetleges Irán elleni csapás, sőt akár csak az általános optimizmus hirtelen elillanása is a március óta növekvő lufi kipukkadásával járhat. A tőzsdék jelentős esés elébe nézhetnek, ami újabb recessziót indíthat el – figyelmeztet Roubini.

Samuelson szerint nem teljesen megalapozott az amerikai közgazdászprofesszor jóslata. Az árfolyamok ugyanis a féléves szárnyalás ellenére is elmaradnak a tavalyi szintektől, ezért nem beszélhetünk piaci buborékról. Ami pedig a reálgazdaságot illeti, az amerikai kormány éppen azt akarta elérni a kamatok alacsonyan tartásával, hogy az emberek befektessék a pénzüket, és ezzel megindulhasson a növekedés.

Roubini újabb végítélete kapcsán Daniel Hoffman, a tavaly alapított Wall St. Fact Sheet gazdasági portál alapítója diagramon gyűjtötte össze az amerikai professzornak az elmúlt hónapok során tett jóslatait.

Roubini március elején, a fél éve tartó pénzpiaci szárnyalás kezdetén azt jósolta, hogy a tőzsdék még legalább 12 százalékot fognak esni. Miután az indexek mégis emelkedni kezdtek, már áprilisban figyelmeztetett, hogy a szárnyalás csak ideig-óráig tarthat, és hamarosan jön a zuhanás. Az április végi kisebb piaci korrekció kapcsán azt mondta, hogy hamarosan a márciusinál is mélyebbre zuhannak az indexek. Júliusban hasonló előrejelzést tett. Egyik jóslat sem vált be, az árfolyamok folyamatosan nőttek. „Jelentős nyereségtől esett el az, aki március óta megfogadta Roubini tanácsait” – vonja le Hoffman a következtetést.

Sőt, ha még mélyebbre ásunk, az is kiderül, hogy az összeomlással kapcsolatos figyelmeztetését sem volt érdemes megfogadni. Igaz ugyan, hogy a piacok valóban nagyot zuhantak tavaly ősszel, csakhogy Roubini már 2005 óta folyamatosan összeomlást vízionált. Aki már akkor kivette a pénzét a tőzsdéről, az több év árfolyamnyereségéről mondott le egészen tavaly őszig, a válság kirobbanásáig.