Nagy-Britannia etnikai problémája

2013. december 15.

A kanadai publicistának elege lett a politikai korrektségből, és kimondja: Nagy-Britanniát súlyos etnikai válság fenyegeti. Az egyik meghatározó etnikai csoport egyre inkább szegregálódik, és elfordul a hagyományos brit nemzeti értékektől. Az angolokról van szó. Ideje lenne végre tenni valamit elszigetelődésük és radikalizálódásuk ellen.

 

„Nézzünk szembe Nagy-Britannia etnikai problémájával. A különböző népcsoportok korábban mindenki által irigyelt harmonikus együttélése veszélybe került, nőnek az indulatok és erősödik az idegengyűlölet. És, mondjuk ki azt is, hogy a bajok egy meghatározott etnikai csoporthoz kötődnek, amelynek tagjai nem képesek beilleszkedni a modern posztindusztriális társdalomba” – olvassuk Doug Saunders brit-kanadai publicista szatirikus cikkét a Globe and Mailben.

David Cameron konzervatív kormányfő (hasonlóan baloldali elődjéhez) az EU-n belüli szabad mozgás elvével is ellentétes szigorúbb bevándorlási szabályokkal védené a brit munkaerőpiacot. A javaslat minden bizonnyal a társadalomban növekvő jóléti sovinizmus következménye. Hiába előnyös a bevándorlás a britek többsége számára, az újonnan érkezők hiába fizetnek több adót és járulékot, mint amennyi segélyt kapnak, az őslakosok közül sokan őket hibáztatják a munkanélküliségért és a szegénységért.

Az őslakos angolok leszakadása már az iskolában megkezdődik: felmérések szerint számos afrikai és ázsiai bevándorló csoport gyerekei jobban teljesítenek, mint az angolok. Már a bangladesi és a fekete afrikai szülők gyerekei is eredményesebbek náluk. Különösen aggasztó, hogy a szegény angol szülők gyerekei jelentősen rosszabbul teljesítenek a bevándorlóknál. A társadalmi leszakadás szegregálódással is párosul: a sokszínűséggel megbarátkozni nem tudó britek közül sokan az etnikailag homogénebb vidékre költöznek, ami persze tovább fokozza a leszakadásukat.

„Bár vannak a politikában és az üzleti életben sikeres angolok, a többségük képzettségi szint és gazdasági lehetőség tekintetében is inkább leszakad az élvonaltól. Elszigetelt etnikai zárványokban élnek, egyre erőszakosabbak, köreikben gyakoriak a zavargások és nő a kábítószer-fogyasztás. Ennél is aggasztóbb, hogy újabban már a brit alapértékeket fenyegető, szélsőséges etnikai pártokat is támogatják” – folytatja Saunders. Utal rá, hogy egyre nő a Függetlenségi Párt (UKIP) támogatottsága, és a kormányzó jobbközép is egyre nagyobb előszeretettel használja az idegengyűlölő kirekesztés retorikáját.

„Az egykor toleráns, a tudományban és a kereskedelemben kiemelkedő angolok egyre súlyosabb problémát jelentenek a brit társadalom számára.”