Nyomtatás

Az alapjövedelem: áldás, vagy átok?

2018. május 24.

Két kanadai szakértő óva inti a kormányt és a parlamentet a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésétől. Nem lenne ugyanis más a következmény, mint hogy az emberek kevesebbet  dolgoznának. Közben nemcsak Kanadában nő az alapjövedelem népszerűsége.

Hogy mi történik, ha azért kínálunk alapjövedelmet, hogy ne dolgozzanak az emberek? Hát az, hogy nem fognak dolgozni” – írja már cikkének címében Charles Lammam és Hugh MacIntyre a torontói Financial Post hasábjain.

A szerzők a konzervatív, pontosabban libertárius hírben álló vancouveri Fraser Intézet kutatói, és már három évvel ezelőtt tanulmányt jelentettek meg a témáról. Emlékeztetnek rá, hogy ez már akkor sem volt épp korai vállalkozás, mivel ötven éve kelt a kanadai szenátus határozata, melyben az olvasható, hogy „eljött az alapjövedelem ideje”. Cikkükkel arra reagálnak, hogy a parlament költségvetési hivatalának friss számításai szerint az alapjövedelem bevezetése kétszer akkora kiadással járna, mint amennyit az állam megtakarítana a cserében megszűnő szociális támogatásokkal. Ezt a következtetést annak a kísérleti programnak a számaiból vonták le, amely Ontario államban folyik: ott a kísérlet résztvevői évente pár cent híján 17 000 dollárig (körülbelül 11 000 euróig) terjedő feltétel nélküli jövedelemben részesülnek. Érdekes módon Kenyában is folyik ilyen kísérlet, éspedig 6 000 résztvevővel. A Business Insider tavaly decemberben, az első hónap után azt jelentette, hogy már meg is bukott, mivel az emberek alkoholra és más haszontalan dolgokra költik a hirtelen jött pénzt. Ezen az alapon a gazdasági lap már „a kor legnagyobb mítoszának bukásáról” ír, mindenesetre a kísérletet tizenkét éves távra tervezik Kenyában.

A legismertebb alapjövedelem-kísérlet Finnországban zajlik, kétezer fővel. Tavasszal a hatóságok úgy döntöttek, hogy a jövő évre már nem kérnek rá pénzt a költségvetésből, és ezt a nemzetközi sajtó javarészt úgy értelmezte, hogy a finn kormány két év után feladta az alapjövedelem tervét. A hatóságok cáfolják ezt, és egyelőre nem hajlandók értékelni az eredményt, hanem megvárják az év végét. Addig folytatódik a kísérlet, s azután következik majd az elemzés és a következtetések levonása.

Közben az Egyesült Államokban  tíz év alatt 10-ről 48 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják a feltétel nélküli alapjövedelem elvét. Olaszországban pedig szerepel az új kormánykoalíció két pártjának szerződésében, hogy az Öt Csillag Mozgalom programjának megfelelően bevezetik „az állampolgári jövedelmet”. Ez azonban nem egészen felel meg a valóságnak. Előbb ugyanis „megerősítik” a foglalkoztatáspolitikai intézményhálózatot. Ezen kívül, ha majd valamikor jövőre bevezetik az új rendszert, csak munkanélküliek részesülhetnek az alapjövedelemben, és csak abban az esetben, ha legalább egyet elfogadnak a nekik felajánlandó állások közül. Ez pedig jobban hasonlít a ma is létező álláskeresési támogatásra, mint az „állampolgári jövedelemre”.

A két kanadai szerző felidézi, hogy ehhez hasonló próbálkozások már negyven-ötven évvel ezelőtt is zajlottak Kanadában és az Egyesült Államokban, és igen egyértelmű volt az eredmény. A kedvezményezettek a juttatás birtokában (havi óraszámban számolva) kevesebbet dolgoztak, mint korábban. A 90-es években Kanadában szigorították is a szociális juttatások feltételeit, és ez a munkanélküliség csökkenését eredményezte. 18 év alatt 12-ről 6 százalékra csökkent a munkanélküliség arányszáma. A szerzők abban látják a magyarázatot, hogy a munkaerőpiachoz lazán kötődő rétegeknél a feltétel nélküli jövedelem a kívánttal ellentétes hatást vált ki, a náluk integráltabbaknak pedig nincs rá szükségük. A szegénység enyhítésével a mai, célzott juttatások is megbirkóznának, ha az okok csakis pénzügyiek lennének. De ez nem így van. Az integrációs problémák felerősítik a drogfüggőség és a bűnözés jelenségeit, és ezek mélyítik a társadalom peremén élők szegénységét. Ezen mit sem változtatna az alapjövedelem bevezetése.