Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Videóőrjárat a végeken

2007. augusztus 24.

Egy fiatal anya videóra veszi az illegális mexikói bevándorlókat. Az Egyesült Államok délnyugati határvidékén több mozgalom is küzd a mexikóiak beszivárgása ellen, és Christie az ő tábori videódalnokuk akar lenni.

Egy fiatal anya videóra veszi az illegális mexikói bevándorlókat. Az Egyesült Államok délnyugati határvidékén több mozgalom is küzd a mexikóiak beszivárgása ellen, és Christie az ő tábori videódalnokuk akar lenni.

„Christie Czajkowski két kilencperces videomontázst helyezett el a YouTube-on. Azt igyekszik bizonyítani, hogy az illegális bevándorlók valójában mexikói titkos ügynökök, akik azért szivárognak be az Egyesült Államokba, hogy segítsenek hazájuknak visszafoglalni a valaha volt Aztlán földjét, a mai Új-Mexikót, Nevadát, Arizonát és Kaliforniát” – írja Eric Wolff a San Diegó-i City Beatben.

Czajkowski csakugyan nem rokonszenvezik a mexikói bevándorlókkal, de valójában nem állítja róluk, hogy valamennyien mexikói titkos ügynökök. A mexikói kormány azonban kétségkívül támogatja őket, és nem akarja, hogy visszatoloncolják az áttelepülő tömegeket, sőt azt sem, hogy az újabb tömegek átvándorlását megakadályozzák: ellenezte például a határ menti fal építését. A videóharcos ifjú hölgy ezért Mexikó bábjainak nevezi azokat az amerikai közéleti szereplőket, akik a bevándorlók mellett emelnek szót.

A kétgyermekes családanya július közepén egy rádióinterjúban elmondta, hogy amióta csatlakozott a bevándorló-ellenes mozgalomhoz, az autóját rendszeresen megrongálják. Amit persze az magyaráz, hogy Christie nem egyszerűen egyike a sok mozgalmárnak, hanem olyan felvételeket készít az illegális bevándorlókról, amelyeknek birtokában a hatóságok kitoloncolhatják őket.

A sudár, 190 centiméter magas szőke videóaktivista először a Minutemen nevű önkéntes határvédelmi civil szervezetben tűnt fel, és ahogy az újság írja, a mozgalom alapítójával randevúzott. Leghíresebb munkájában azt mutatta be, hogy az Egyesült Államokban Mexikóból importált serdülő lányokat kényszerítenek prostitúcióra, de a rendőrség nem tesz semmit. Videófelvételeket készített arról is, hogy a volt rendőröket és katonákat felvonultató Minutemen tagjai feldúlják az illegális menekültek táborát, és megbeszélik, hogy lerombolnak egy kápolnát. A szóban forgó kápolna aztán csakugyan romhalmazzá vált, és a Minutemen ellen rendőrségi eljárás indult.

Azóta Christie egy másik csoporthoz pártolt át, a Minutemennél is radikálisabb Cselekvő Igazsághoz, amelynek specialitása a mexikói zászló nyilvános elégetése.

Közben a mexikói oldal is készít felvételeket. Egy nemrég megjelent könyv minden oldalpáron szembeállít egymással két-két képet: az egyik a mexikóiak szemszögéből, a másik a rájuk ferde szemmel néző amerikaiak szemszögéből mutatja be a bevándorlók életét.