Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Online maszek terrorelhárítás

2007. november 13.

Amerikában a szólásszabadság alkotmányos joga miatt gyakorlatilag képtelenség betiltani az iszlám szélsőségesek internetes oldalait. Egy magányos farkasnak mégis sikerült egy időre több tucatnyit bezáratnia. Bár lehet, hogy ezzel csak a terrorelhárítás dolgát nehezítette meg.

Amerikában a szólásszabadság alkotmányos joga miatt gyakorlatilag képtelenség betiltani az iszlám szélsőségesek internetes oldalait. Egy magányos farkasnak mégis sikerült egy időre több tucatnyit bezáratnia. Bár lehet, hogy ezzel csak a terrorelhárítás dolgát nehezítette meg.

Az elmúlt hetekben negyven iszlamista internetes oldal vált elérhetetlenné, köztük a világ legismertebb dzsihadista portáljai, amelyek fórumait előszeretettel látogatták az iszlám szélsőségesek” – írja Margot Williams, a New York Times kolumnistája.

A kiberdzsihadisták minden alkalmat megragadnak, hogy kritikusaikat elhallgattassák. Mint arról a Metazin is beszámolt, panaszos e-mailjeikkel még a Google-t is sikerült rákényszeríteniük, hogy az iszlámot sértőnek kikiáltott blogokat ne listázzák. És ha a szép szó nem használ, a keményebb fellépéstől sem riadnak vissza: akit nem sikerül megfélemlíteni, annak az oldala ellen hackertámadást indítanak.

Amerikában a szólásszabadság alkotmányos védelme miatt arra viszont nem nagyon van lehetőség, hogy a szélsőséges nézeteket terjesztő internetes oldalakat betiltsák. A nemrég betiltott negyven oldalt nem is a hatóságok záratták be, hanem Joseph G. Shahda, egy libanoni származású bostoni mérnök, akinek elege lett az uszító és gyűlöletkeltő iszlamista portálokból, amelyek gyakran nem csak nyílt toborzást folytatnak, de néha még a gerillaháborús taktikát, sőt a bombakészítés technikáját is ismertetik.

Shahda a kiberdzsihadisták taktikáját választotta: az internetszolgáltatóknál e-mailben kifogásolta a szélsőséges tartalmakat. A szolgáltatók jelentős része meghallgatta panaszát, és megszüntette az oldalakat.

A történetnek azonban több szépséghibája is akad. Egyrészt az oldalak többsége csak ideiglenesen válik elérhetetlenné: amíg tulajdonosuk új szolgáltatót nem talál. És ha elég körültekintő, akkor egy távol-keleti szerveren helyezi el az iszlamista tartalmat. Meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy egy amerikai látogató panaszos levelének hatására onnan is letiltanák a dzsihadista oldalt.

És bár a terrorizmust dicsőítő, al-Kaidapárti blogok és toborzóportálok terjedése kétségtelenül aggasztó, a letiltásuknak nemzetbiztonsági szempontból is vannak hátrányai. A dzsihadista oldalakat ugyanis nem csak a terroristák és szimpatizánsaik olvassák, hanem a terrorelhárítás ügynökei is. Az iszlamista portálokon elérhető információk segíthetnek a terroristák leleplezésében, gondolkodásmódjuk, módszereik és taktikájuk alaposabb megértésében.