Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Google világhódító tervei

2007. december 7.

A Google a világhálóból kilép a valódi világba. A mobil készülékeknek szánja Android nevű platformját. A terjesztésben mobiltelefon-cégek állnak mellette, de nem vitás, hogy a vezetékes mamutok nem fognak örülni az újdonságnak.

A Google a világhálóból kilép a valódi világba. A mobil készülékeknek szánja Android nevű platformját. A terjesztésben mobiltelefon-cégek állnak mellette, de nem vitás, hogy a vezetékes mamutok nem fognak örülni az újdonságnak.

„Amikor a Google 2005-ben elindította sok támadást kiváltó könyvkereső programját, a New-York-i kiadók dühödt reagálása megmutatta, mire számíthat a Google, ha elhagyja hagyományos élőhelyét” – írja a Slate magazinban Tim Wu, az internetes jog harvardi szakértője.

Az Android a Google szerint „az első valóban nyílt és átfogó mobil platform”. Tim Wu egyszerűen nem talál benne kivetni valót. Linux-alapú operációs rendszerről van szó, amelyhez ingyenes eszközök egész sorát mellékelik. Ezek birtokában bármelyik programozó új és új alkalmazásokat írhat mobil készülékekre. Az Android-alapú Gphone tulajdonosa tehát rengeteg alkalmazás közül választhat majd. Ezzel szemben a hagyományos mobilkészülékek, a smartphone-t és az i-Phone-t is beleértve, zárt platformok. A központ dönti el, mi futhat rajtuk.

A Microsoft és a Simbian, mint mobil operációs rendszereket gyártó cégek veszélyeztetve érezhetik magukat, de az igazi ellenség másutt keresendő: a nagy vezetékes cégeknél, a Verizonnál és az AT&T-nél. Ezek centralizált, zárt rendszerekre épülnek, még abból a korból, amikor egy volt belőlük, és Bellnek hívták.

Wu szerint a most következő években a mai Bellek mindent el fognak követni, hogy térdre kényszerítsék vagy elpusztítsák a Google-t. Jó hadállásaik vannak a frekvenciák világában, hatalmas kiskereskedelmi hálózatuk van, és kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Az elmúlt százhúsz év során a Bell-rendszer vagy elnyelte, vagy kiiktatta szinte minden potenciális versenytársát. A múlt századelőn a Bell rendszeresen csődbe kergette konkurenseit, majd az elrettentés kedvéért az utcára vitette és felgyújtatta berendezéseiket.

Mivel azonban a jövő a mobil készülékeké, a Google-nak nincs más választása, mint hogy vállalja a harcot. Pénze sok van, jók a szakemberei, és van egy pár erős szövetségese. De a legfőbb fegyvere az, hogy hisz a maga igazában. Hisz benne, hogy a jövő a nyílt rendszereké.

Wu azonban úgy látja, hogy ha már a Google kimozdult az internetről, akkor még egy lépéssel tovább kell mennie, ha győzni akar: frekvenciát kell szereznie. Vagyis telefonszolgáltatóvá kell válnia. És az elemző biztos benne, hogy valójában ez is a Google terve.