Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Télapólogisztikai áttörés

2007. december 21.

A Télapónak Kirgíziában a helye. Ha csak egy csöppet is értene a logisztikához – márpedig az ő szakmájában ez igazán elvárható lenne –, már réges-rég áthelyezte volna főhadiszállását az egykori szovjet köztársaság területére. Rengeteg abrakot és időt takarítana meg.

A Télapónak Kirgíziában a helye. Ha csak egy csöppet is értene a logisztikához – márpedig az ő szakmájában ez igazán elvárható lenne –, már réges-rég áthelyezte volna főhadiszállását az egykori szovjet köztársaság területére. Rengeteg abrakot és időt takarítana meg.

„Ideje volna, hogy a Télapó is haladjon a korral, nagyobb figyelmet fordítson a termelékenységre és a költséghatékonyságra” – állapítja meg a párizsi Libération hasábjain Marie-Dominique Arrighi. 

Érthetetlen, hogy az oly közkedvelt Télapó miért ragaszkodik még mindig a lappföldi Korvatunturihoz és Rovaniemihez, holott e helyszínek mellett a hagyományon kívül nem szól semmi. Egy svéd logisztikai cég, a Sweco kimutatta, hogy megfelelőbb raktárbázis kiválasztása esetén tetemes útvonal rövidülés érhető el. Az pedig magától értetődik, hogy a rövidebb útvonal jelentős üzemanyag megtakarítást (a rénszarvasok esetében abrak megtakarítást) tesz lehetővé. 

A Télapó egyik legsúlyosabb logisztikai problémája az idő. A svéd cég számításai szerint december 24-ről 25-re virradóra mintegy 2,5 milliárd kiszállást kell teljesítenie. Szerencsére vannak azonban országok, ahol december 5-ről 6-ra virradó éjjel osztogatja ajándékait. Az ortodox karácsonyt pedig tizenhárom nappal később ünneplik, és ez is megkönnyíti a dolgát, de az biztos, hogy a csúcskereslet mégis a Gergely-naptár szerinti karácsony éjjelére esik. Kétmilliárdnyi kiszállással tehát bízvást számolhatunk (már ha eltekintünk attól a jelentéktelen zavaró tényezőtől, hogy a világ gyermekeinek többsége hírből sem ismeri a Télapót).

Ha a Télapó Kirgíziából indul, akkor először gyorsan elintézi Ázsiát, majd Nyugatnak fordul, és a Föld forgásával megegyező irányban folytatja útját, vagyis az ajándékok kiosztása céljából rendelkezésére álló idő megkétszereződik.

Ha másodpercenként 5800 kilométeres sebességgel halad (ami a fény sebességének csupán töredéke), akkor kiszállítási címenként 34 mikrosecundumot, összesen 19 órát takaríthat meg az új útvonalon. Ha jól számolunk, ezzel munkanapjának hossza 24 óráról öt órára csökken, vagyis azon ritka esetek egyikével állunk szemben, amikor is a racionalizálást a legmegátalkodottabb szakszervezet sem ellenezheti. A megjelölt helyszín éppen a Tiensan hegység magaslataira esik, és ez közlekedési infrastruktúra dolgában nem a legjobban ellátott körzet. Kész szerencse, hogy a Télapó szánja a levegőben közlekedik.