Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Önkiszolgáló adománybolt

2007. december 22.

Alternatív internetes ajándékboltokban az adományozó ízlése szerint bármit – kecskét, árnyékszéket, óvszert – megvehet szegény afrikai családoknak. Mindenre egyaránt szükségük van.

Alternatív internetes ajándékboltokban az adományozó ízlése szerint bármit – kecskét, árnyékszéket, óvszert – megvehet szegény afrikai családoknak. Mindenre egyaránt szükségük van.

Egyre jobban terjed az újmódi adományozás. Ahelyett, hogy pénzt adnánk, inkább ajándékot veszünk a rászorulóknak. Már nem kell egy alapítványnak felajánlanunk a pénzt, hanem mi magunk határozhatjuk meg, hogy mire fordítsák: néhány csirkét, egy lámát, vagy inkább gyógyszereket, netán tankönyveket vegyenek belőle” – olvassuk egy katolikus szellemiségű londoni lapban, a Tabletben.

Sokakat visszatart az adakozástól, hogy nem tudják pontosan, mi lesz az általuk befizetett pénz sorsa. Jótékonysági szervezetek újabban azzal igyekeznek növelni az adakozókedvet, hogy az adományozóra bízzák, mi legyen a pénzével. Több nagy szervezet is alternatív internetes ajándékboltot hozott létre.

A legismertebb a globális szegénység felszámolásáért küzdő brit Oxfam által működtetett oldal, amely 2004-es elindulása óta 24 millió font (8,5 milliárd forint) adományt gyűjtött. Az Oxfam Unwrapped kínálatában szerepel 100 gyermek részére elegendő ebéd mindössze 6 fontért (2000 forint), 50 fontos (17000 forint) árnyékszék, 45 fontos láma, de ajándékozhatunk trágyát 38 fontért (13000 forint), óvszert, ivóvizet, vagy akár egészségügyi csomagot is. 24 fontért (8000 forint) pedig egy általános iskolai tanár képzésének költségeit állhatjuk.

A megvásárolt jótékonysági ajándékokat 3 napon belül kézbesítik. Az adakozó így biztos lehet benne, hogy a pénze tényleg jó helyre kerül.

Az egyetlen nehézséget az okozza, hogy néha nagyon nehéz eldönteni, mivel segíthetünk a legtöbbet. Vajon azzal tesszük-e a nagyobb jót, ha kecskét veszünk egy nyomorgó afrikai családnak, vagy ha inkább két tanár képzésének költségét vállaljuk magunkra? Óvszert küldjünk, vagy ebédet? Inkább három doboz csokoládéval lepjünk meg karácsonykor egy zambiai kisgyereket, vagy egy egészségügyi csomaggal? Sajnos bármit adunk, mindenképp szükség lesz rá.