Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A nagy brüsszeli testvér

2007. december 29.

Az EU-bürokraták szabályozási lázban égnek. Az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírások az élet egyre több területére terjednek ki. A Spiegel brüsszeli tudósítói már Nagy Testvér jelenséget emlegetnek.

Az EU-bürokraták szabályozási lázban égnek. Az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírások az élet egyre több területére terjednek ki. A Spiegel brüsszeli tudósítói már Nagy Testvér jelenséget emlegetnek.

„Az EU bürokratái újabb és újabb javaslatokkal állnak elő, amelyek életünk minden részletét szabályoznák” – olvassuk Hans Jürgen Schlamp és Markus Verbeet cikkét a Spiegel nemzetközi kiadásában.

Az EU direktívákkal kapcsolatban számtalan kacsát tartanak számon. Az egyik szerint a kötéltáncosoknak brüsszeli előírás szerint védősisakot kell viselniük. Egy másik szerint minden tojásra rá kell pecsételni a tyúk nevét és a lejárati időt. Pár éve felröppent az az álhír is, hogy az EU előírja, milyen magas lehet egy hintaló.

Mint arról a Metazin is beszámolt, egyes hírek, amelyek elsőre hangosan hápogó kacsának tűnnek, mégis igazak. Ilyen volt például az a veszélyes anyagot tartalmazó elektromos készülékekre vonatkozó javaslat, amelynek értelmében korlátozták volna az orgonasíp-készítést. (Az EU végül az orgonakészítőkre nem terjesztette ki a szabályt.)

A szabályozási mánia azonban csak nem hagy alább. 2008. március 11-től csak gyerekbiztos öngyújtók kerülhetnek forgalomba az unió területén. Azt, hogy melyik öngyújtó számít gyerekbiztosnak, kísérleti úton határozzák meg: az, amelyiket 100 gyerek közül legfeljebb 15 tud meggyújtani. A vizsgán átment öngyújtókra is rá kell majd írni, hogy gyerekektől távol tartandók. A szabályozás csak az olcsó öngyújtókra vonatkozik majd, hiszen – vélik az uniós hivatalok – drága portéka úgysem kerül gyerek kezébe.

Az EU szabályt hozna arról is, hogy csak a szőlőből készült alkoholos italt szabad bornak nevezni – az almából és egyéb gyümölcsből előállított italt nem. Veszélyben vannak a hagyományos tejtermelők is: az EU szabályai szerint nyártól csak olyan farmon szabad sajtot előállítani, ahol van folyóvíz és áram. Egy javaslat azt szeretné elérni, hogy az unió területén minden közterületen betiltsák a dohányzást.

Mi a gyakran túlbuzgónak tűnő szabályozás oka? A Spiegel brüsszeli tudósítói szerint az uniós képviselők szeretnék, ha hazájukban is hallanának róluk. Ezért hajlamosak mindenféle javaslattal előállni, nehogy azt higgyék róluk honfitársaik, hogy a lábukat lógatják Brüsszelben.

De nem csak az EU-bürokraták buzgalma miatt szaporodtak el a szabályok. Gyakran a tagállamok politikusai követelik az előírások szigorítását. Amikor nyáron kirobbant a magas ólomtartalmú kínai játékok körüli botrány, mindenki még keményebb szabályokért szólalt fel.

„Úgy látszik, a 21. század európai polgárai tutyimutyi alakok, nem képesek megbirkózni a hétköznapok nehézségeivel, és ezért a brüsszeli Nagy Testvér útmutatására szorulnak. A Nagy Testvér pedig nagyon buzgó, amikor a polgárokat kell saját, vélt ostobaságaiktól megvédeni.”