Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nagy halra vár a kis hal

2008. február 1.

A konzervatív nézeteiről ismert Rupert Murdoch multimilliárdos médiamogul megvásárolta a Wall Street Journalt. Célja a liberális New York Times kiszorítása. A New York Times szellemiségét csak tőkeerős befektető mentheti meg.

A konzervatív nézeteiről ismert Rupert Murdoch multimilliárdos médiamogul megvásárolta a Wall Street Journalt. Célja a liberális New York Times kiszorítása. A New York Times szellemiségét csak tőkeerős befektető mentheti meg.

Mi lenne, ha a Google egyszer csak meg akarná venni a New York Timest?” – teszi fel a kérdést John Ellis, a RealClearPolitics kolumnistája.

A kérdés merőben hipotetikus, hiszen a Google egyelőre semmi jelét nem mutatja, hogy fel akarná vásárolni az Egyesült Államok harmadik legnagyobb példányszámban megjelenő lapját. Mi több, a tulajdonosok sem akarnak megválni a New York Timestól: nem csak befektetést látnak a lapban, hanem missziónak tekintik, hogy megőrizzék a szellemiségét.

A piac azonban nem érzelgős. Mint a napilapokból általában, a New York Timesból is egyre kevesebb fogy. Az internetes hirdetési oldalak és hírportálok előretörésével ráadásul egyre kevesebb bevétel folyik be reklámból és hirdetésből. „A New York Times lapcsalád piaci kapitalizációja az elmúlt öt évben drámaian, 70 százalékkal csökkent” – írja Ellis.

Vajon a tulajdonosok akkor is kitartanának az elveik mellett, ha a jelenleg alig 2 milliárd dollárt érő részvénycsomagért valaki, mondjuk a pénzben dúskáló Google 4 milliárd dollárt ajánlana? Ellis szerint ez nem túl valószínű.

Az üzlettel mindenki jól járna. A Google kínálata egy világhírű márkával bővülne. A New York Times archívumának integrálása tovább növelné a Google News és a Google Mobile vonzerejét és értékét. A nagynevű lap segítségével a Google jelentős médiabefolyásra, és vele lobbierőre tenne szert.

A Google anyagi háttere szilárd támaszul szolgálhatna a New York Timesnak. Rupert Murdoch multimilliárdos sajtómágnás, a News Corporation médiabirodalom (és annak egyik legértékesebb darabja, a konzervatív Fox News hírcsatorna) tulajdonosa nemrég 5,6 milliárd dollárt adott a New York-i szomszédvárnak és örök riválisnak számító, konzervatív piacpárti Wall Street Journalért. Murdoch úgy nyilatkozott, hogy a liberális New York Times befolyását akarja letörni. Még azt is megpendítette, hogy ingyenessé teszi a Wall Street Journal online kiadását (aztán később helyesbített: több cikk érhető majd el ingyen, de továbbra is lesz, amit csak az előfizetők olvashatnak). A New York Times csak akkor veheti fel a kesztyűt és őrizheti meg szellemiségét, ha tőkeerős befektető áll a lap mögött.

Nem jó hír, hogy az elfogult és pártos lapok élet-halál harcot vívnak. Bár minden újság kiegyensúlyozott és elfogulatlan lenne! Ez azonban illúzió. De két elfogult és egymással versengő lapnál is sokkal rosszabb, ha nincs viszály. Mert ez csak akkor állhat elő, ha minden fontosabb média ugyanannak a szekértábornak a tulajdonában van.