Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Közszolgálati verseny

2008. február 8.

A közszolgálati feladatokat ellátó BBC-t állami pénzből tartják fenn. A kulturális miniszter megpendítette, hogy helyesebb lenne, ha minden csatornát támogatnának, amely közszolgálati műsorokat sugároz. De akkor minek az állami televízió?

A közszolgálati feladatokat ellátó BBC-t állami pénzből tartják fenn. A kulturális miniszter megpendítette, hogy helyesebb lenne, ha minden csatornát támogatnának, amely közszolgálati műsorokat sugároz. De akkor minek az állami televízió?

„Nem időszerű vitát nyitni a BBC sorsáról, hiszen az emberek szeretik és bíznak a csatornában. A BBC, hibái ellenére, minden közvélemény-kutatás szerint nemzeti kincsnek számít. A könnyelmű munkáspárti javaslat mégis veszélybe sodorja” – olvassuk Polly Toynbee cikkét a Guardian véleményrovatában.

James Purnell kulturális miniszter január közepén megpendítette, hogy az állam, ahelyett, hogy a BBC-t tartja fenn, helyesebben tenné, ha inkább közvetlenül a közszolgálati műsorokat támogatná. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az állami támogatásból a közszolgálati műsorokat sugárzó kereskedelmi adók is részesülnének. A volt miniszter szerint így verseny alakulna ki a közszolgálati műsorok piacán is, ami a színvonal javulását eredményezné. (A január végi kormányátalakítás során Purnellt munkaügyi miniszterré nevezték ki, de utódja sem zárta ki a javaslat megvalósítását.)

Az elképzelés számos kérdést vet fel. Egyrészt nem világos, ki dönti majd el, hogy mi számít állami támogatásra méltó közszolgálati műsornak. De ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a verseny következtében a BBC minden bizonnyal kevesebb állami pénzhez jutna, ami pedig a színvonal visszaeséséhez vezetne. Ráadásul az állami támogatás felhasználása az adófizetők és a tévénézők számára követhetetlenné válna. Most minden brit tudja, hogy a BBC-t az ő adófontjaiból finanszírozza az állam, így pontosan tudhatják, mit kapnak a pénzükért. Ha a kereskedelmi adók egyes műsorai is állami támogatásban részesülnek, akkor áttekinthetetlenné válik az állami pénzek felhasználása – véli Toynbee.

Toynbee legfőbb félelme az, hogy a tervezett lépés a BBC esetleges privatizációját készíti elő. Ha az állam nem tart fenn külön televíziót a közszolgálati feladatok ellátására, hanem egyes műsorokat támogat, akkor előbb-utóbb felvetődik majd a kérdés: minek egyáltalán állami televízió?