Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Leszboszi jogvita

2008. augusztus 2.

Leszbosz szigetének néhány lakója pert indított annak érdekében, hogy a homoszexuális nőket ne illethessék a „leszboszi” jelzővel, mert az sérti a leszbosziak méltóságát.

Leszbosz szigetének néhány lakója pert indított annak érdekében, hogy a homoszexuális nőket ne illethessék a „leszboszi” jelzővel, mert az sérti a leszbosziak méltóságát.

„Leszbosz szigetének lakói nem jártak sikerrel: nem tudták elérni, hogy a bíróság betiltsa a ’leszbikus’ szó használatát a meleg nők megjelölésére” – jelenti a Telegraph athéni tudósítója.

A görög sziget néhány lakója azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy a sziget nevéből képzett jelzővel ne lehessen a homoszexuális nőket jelölni. (A latin nyelvek többségében a leszbikus és a leszboszi illetőségű nőket ugyanazzal a szóval jelölik.) Dimitris Lambrou, az eljárást kezdeményező újságíró szerint a leszbosziak nemzeti és regionális identitására sértő, ha a hovatartozásuk kifejezésére használt jelzőt a homoszexuális nők megjelölésére is használják.

A bíróság elutasította a keresetet. A bíró indoklásában kifejtette, hogy a nemzetközi nyelvhasználatban elterjedt kifejezés nem sérti a leszbosziak emberi jogait. Lambrou az ítéletre reagálva kijelentette, hogy nem adják föl: fellebbeznek, és ha kell, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet.

A tárgyalás során Lambrou kiemelte, hogy nem a melegek jogainak korlátozása a cél. „Csináljanak a testükkel, amit akarnak, és hívják magukat, ahogy nekik tetszik,  csak ne leszbikusnak” – mondta. A bírósági döntés kapcsán viszont már rendellenességnek nevezte a homoszexualitást: úgy nyilatkozott, hogy „az ítélet Leszbosz szigetének több százezer lakosát fosztja meg attól, hogy a hovatartozását kifejező jelzőt megkülönböztesse a szexuális devianciától”.