Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Másság tizenéves korban

2008. szeptember 7.

Egy nemzedékkel ezelőtt a fiatalok legkorábban egyetemista korukban vállalták nyíltan másságukat. Most azonban egyre korábban bevallják, Amerikában legalábbis. Az iskolák és a tanárok gyakran nincsenek felkészülve a helyzet kezelésére.

Egy nemzedékkel ezelőtt a fiatalok legkorábban egyetemista korukban vállalták nyíltan másságukat. Most azonban egyre korábban bevallják, Amerikában legalábbis. Az iskolák és a tanárok gyakran nincsenek felkészülve a helyzet kezelésére.

„Saro hatodikos korában vallotta be az egyik osztálytársának, hogy a fiúkhoz vonzódik. Hasonlóan más leszbikus, meleg és transzszexuális fiatalokhoz, ő már középiskolás kora előtt nyíltan vállalja szexuális beállítottságát” – olvassuk Therese Vargas riportját a Washington Postban.

Egy nemzedékkel ezelőtt a fiatalok egyetemista koruk előtt nemigen vállalták nyíltan másságukat. Most azonban egyre korábban, gyakran már kisiskolásként bevallják, hogy az azonos neműekhez vonzódnak. A coming out után sok gyerek öltözködésével is kinyilvánítja szexuális beállítottságát. A Vargas által idézett Saro iskolába is lányruhában jár. De osztálytársai már azelőtt furcsán néztek a kislányos fiúra, hogy fiúruhát kezdett viselni. „Másodikos lehettem, amikor az egyik srác odajött hozzám, és megkérdezte, hogy meleg vagyok-e. Azt sem tudtam, hogy mit jelent ez a szó. Mindig is nagyon feminin voltam, de fogalmam sem volt róla, hogy ez mit jelent.”

„Szakértők szerint a másságot korán vállaló fiatalok kevésbé elszigeteltek” – véli Vargas. Sarót például az osztály legnépszerűbb diákjának választották. Sok barátja és sok barátnője van.

De pontosan tudja azt is, hogy kiket kell kerülnie. Gyakran előfordul, hogy osztály- és iskolatársai csúfolják szexuális beállítottságáért. „Olyan sokat rágódtam a sok sértésen, hogy már egyáltalán nem zavar. Mondhatnak, amit akarnak. De bármit tesznek is, én Saro maradok.”

Bár egyre több amerikai gyerek vállalja tizenéves korában a másságot, az iskolákat gyakran felkészületlenül érik a fejlemények. Amikor Saro az előző iskolájában bepanaszolta egyik társát, amiért trágár jelzővel minősítette másságát, a tanár azt felelte, hogy „ha már úgy is viselkedsz, akkor jobb, ha hozzászoksz, hogy így neveznek”. Van olyan általános iskola, ahol már több mint húsz éve szabályok védik a meleg diákokat a durváskodó osztálytársakkal szemben, de a legtöbb helyen semmilyen külön rendelkezés nincs érvényben.

„És ha vannak is a szexuális beállítottsággal kapcsolatos erőszakoskodást tiltó iskolai szabályok, azok sem akadályozhatták meg, ami februárban a kaliforniai Oxnard középiskolában egy másságát nyíltan vállaló 15 éves diákkal történt” – figyelmeztet Vargas.

Lawrence King állítólag Valentin-napi kártyát küldött egyik fiú osztálytársának. A fiú két nappal később az egyik órán fegyvert húzott elő a táskájából, és kétszer fejbe lőtte Lawrence-et. Lawrence, akárcsak Saro, szintén lányruhában járt.