Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Internetes stratégiai csapásmérő erő

2008. szeptember 12.

Amerikának nincs kiberhadviselési stratégiája. Pedig nincs vesztegetni való idő, mihamarabb ki kell fejlesztenie internetes elrettentő erejét.

Amerikának nincs kiberhadviselési stratégiája. Pedig nincs vesztegetni való idő, mihamarabb ki kell fejlesztenie internetes elrettentő erejét.

„Az erőd a kibertérben is kiment a divatból. Amerikának ezen a színtéren is csapásmérő erőt kell kifejlesztenie, és nem engedheti meg, hogy ellenfelei ellenállás nélkül manőverezhessenek az interneten” – írja Charles W. Williamson ezredes, az amerikai légierő hírszerző tisztje az Armed Forces Journalben.

Amerika mind a mai napig tűzfalakkal, jelszavakkal, behatolásdetektorokkal és más hasonlókkal védi magát a számítógépes támadások ellen, de mindez nem szegez a támadókkal szembe igazi elrettentő erőt. Ráadásul egy elavult felfogás, az erődstratégia továbbélését jelenti. Régen az emberek erődöket hoztak létre, mert a vár olcsóbb és hatékonyabb volt, mint a hadsereg. Az ágyúk tűzerejének és hatótávolságának növekedése, a légierő megjelenése azonban felülírta a régi szabályt. Ma az amerikai katonaság előretolt állásait aránylag egyszerű kerítés veszi körül, védelmükről sok ezer kilométerrel odébb gondoskodnak. A légierő támaszpontjait térben tagolt védelem óvja, és a helyszíni légelhárítás csak a végső, és igazán veszélyes támadás esetén a legkevésbé hatékony eszköz.

Az internetes támadások elleni készülődésben is ideje volna korszerűbben gondolkodni. Ahogy az interkontinentális bombázók és a ballisztikus rakéták képében hajdan létrejött az amerikai elrettentő erő, ugyanúgy most egy számítógépes hálózatnak kell készen állnia arra, hogy minden veszedelmes támadást azonnal megtoroljon.

Mint a Metazinban is olvasható volt, a 2007-es észtországi események óta nem pusztán elméleti lehetőség, hogy nemzetközi konfliktus esetén létfontosságú szerepet kap az ellenfél számítógépes hálózata elleni támadás. Azóta az orosz−grúz konfliktus újabb bizonysággal szolgált.

A mindennapi gyakorlatból jól ismerjük a számítógépes hálózatokkal indított támadást: a behatolók számítógépek tömege felett veszik át az ellenőrzést, hálózatba szervezik őket, és tömeges információkéréssel megbénítják a kiszemelt szerver-áldozatot. Ezzel létfontosságú szolgáltatásokat lehet ellehetetleníteni, s többek között a fegyveres erők irányítását is jelentős részben ki lehet iktatni.

Az amerikai fegyveres erőknek van éppen elég számítógépük, nincs szükségük rá, hogy idegen gépeket állítsanak csatasorba. A számításba jövő egységeket azonban mind egy hálózatba kell szervezni, és egyetlen parancsnok irányítása alá kell helyezni arra az esetre, ha megtorló akció válik szükségessé. A szerző erre a stratégiai légierő parancsnokát tartja a legilletékesebbnek, már csak azért is, mert a feladat logikája igen hasonló.

De nem csupán azért, mert itt is az elrettentő erő bevetéséről kell esetleg igen súlyos döntést hozni, hanem azért is, mert a civil célpontokat is gondosan ki kell szűrni. Akárcsak a hagyományos hadviselésben, ez itt sem mindig lehetséges: az ellenség olykor civil fedezék mögé bújik, civil számítógépeket használ fel. Erre az esetre az ezredes azt javasolja, hogy az Egyesült Államok fizessen kártérítést a károsultaknak.

Az ellenség valószínűleg sok országba telepíti szét a támadó gépeket, hogy aztán az amerikai ellencsapás minél több helyen keltsen felháborodást, de ezzel egyúttal összefogásra is ösztönzi az illető országokat a károkozóval szemben, s Amerikának ezt az együttműködést diplomáciai eszközökkel kell előmozdítania.

A szövetséges országokkal együttműködve olyanféle felderítő rendszert is ki kell építeni, amilyen a nagy távolságú előrejelző radarok hálózata volt a hidegháborúban. Ez, vagy akár csak a támadó azonosítása persze igen nehéz műszaki feladat, de mint Williamson ezredes írja, az amerikai légierő ennél nehezebbeket is megoldott már.