Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Eb ura európai rendszámtábla!

2008. szeptember 13.

Franciaországban a lokálpatrióták ellenállásába ütközik az új, eurokonform rendszámtáblák bevezetése. Márpedig négy francia közül három lokálpatrióta.

Franciaországban a lokálpatrióták ellenállásába ütközik az új, eurokonform rendszámtáblák bevezetése. Márpedig négy francia közül három lokálpatrióta.

„Mindenki tudja, hogy a francia közigazgatás rendszere reformra szorul. Egyes hatásköröket fölfelé, a régiókhoz kell telepíteni a megyéktől, másokat pedig lejjebb, a kistérségi egyesülésekhez kell átcsoportosítani. Mint azonban a rendszámokról folyó vita mutatja, erre egyhamar nem számíthatunk” – írja Jean-Marcel Bouguereau, a baloldali Le Nouvel Observateur főszerkesztője.

Michèle Alliot-Marie belügyminiszter szeptember 5-én hozta nyilvánosságra rendeletét, amelynek értelmében január elsejétől Franciaországban is az egységes európai mintát követő rendszámtáblákat szerelnek a gépjárművekre. Ezzel a rendszám végéről eltűnne az a két számjegy, amely a tulajdonos lakhelyét mutatja.

Lett nagy felháborodás. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 71%-a ellenzi ezt a megoldást. 200 parlamenti képviselő mozgalmat indított a megyék jelének megmentéséért.

„Kórházak, iskolák vasútvonalak szűnnek meg, postahivatalokat zárnak be, s most még a megyét is el akarják venni tőlünk!” – foglalja össze az ellenzők álláspontját a Le Nouvel Observateur. A francia ember identitásához hozzátartozik, hogy melyik megyéből származik, és ez többnyire a kiejtésén is tetten érhető. Mint az egyik helyi vezető a lapnak elmondta, ha két 62-es rendszámú autó utasai találkoznak egy kempingben, biztos, hogy megisznak együtt egy kupicával.

 A Turbo című internetes lap képet is közöl a ma érvényes és a januártól kötelező francia rendszámtábláról. Az utolsó két számjegy mutatja, melyik megyében lakik az autó tulajdonosa. Ebből mindjárt az is következik, hogy a rendszámtáblát le kell cserélni, valahányszor elköltözik valaki vagy más megye lakójának adja el az autót. További hátrány, hogy egyes megyékben kezdenek kimerülni a számok és a betűk kombinációi. Az új rendszámtáblával ilyen baj nem lesz, hiszen vagy 328 millió kombinációra ad lehetőséget. A rendelet lehetővé teszi, hogy a rendszám mellett, a tábla jobb alsó sarkában feltüntessék a tulajdonos megyéjének számát. De ez csak a tulajdonos kifejezett kérésére kerül rá a rendszámtáblára. Ez esetben fölötte fehér téglalapban a régió, a nagyobb területi egység címere szerepelne.

A lázadó parlamenti képviselők nem a régi rendszámtábla mellett kardoskodnak. Azt követelik, hogy a megye jelét kötelező legyen feltüntetni a rendszám mellett, mégpedig nagyméretű számokkal, a régió címerét viszont hagyják el.

A Le Nouvel Observateur főszerkesztője szerint a rendszámháború csak előcsatározás egy később megvívandó ütközethez: képzelhetni, micsoda ellenállásba ütközik majd a kormány, ha egyszer át akar térni a megyerendszerről a regionális közigazgatásra. Márpedig az általa létrehozott államreform-bizottság éppen ezt javasolja.