Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Miniszterelnök pártkongresszus előtt

2008. szeptember 14.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a brit miniszterelnök a szeptember végi pártkongresszus előtt. Egyik párttársa szerint most még emelt fővel távozhatna. Mások szerint, ha neki nem is, az országnak érdekében állna, hogy lemondjon.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a brit miniszterelnök a szeptember végi pártkongresszus előtt. Egyik párttársa szerint most még emelt fővel távozhatna. Mások szerint, ha neki nem is, az országnak érdekében állna, hogy lemondjon.

„Az ország és a párt is azzal járna a legjobban, ha a miniszterelnök felismerné, hogy elegánsabb emelt fővel távozni” – nyilatkozta Charles Clarke, a Munkáspárt korábbi belügyminisztere.

Clarke már egy szeptember elején írt cikkében kifejtette, hogy amennyiben nem történik változás a Munkáspárt politikájában, Gordon Brownnak katasztrofális választási vereséggel kell számolnia a következő választásokon. A Radio 4-nek egy nappal később adott interjúban pedig azt is hozzátette, hogy amennyiben a kormány megítélése nem javul, a miniszterelnöknek záros határidőn belül távoznia kell posztjáról.

Mint arról a Metazin is beszámolt, Gordon Brown népszerűsége egy év alatt történelmi mélypontra süllyedt. A Munkáspártban egyre többen követelik a miniszterelnök lemondását. Sőt, sajtóértesülések szerint a munkáspárti frakció lázadásra készül, és legkésőbb a párt szeptember végi kongresszusán puccsot hajtanak végre Brown ellen, ha a miniszterelnök nem hajlandó önként lemondani. A konzervatív ellenzéknek a miniszterelnök-csere nem elég: előrehozott választásokat sürget.

Nem csak a miniszterelnök méltósága a tét. Edmund Conway és Andrew Porter, a jobboldali Telegraph publicistái szerint Nagy-Britannia látja kárát, ha Gordon Brown továbbra is miniszterelnök marad. Az OECD nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a brit gazdaság recesszió elébe néz. A hitelpiaci válság következtében zuhannak az ingatlanárak, és egyre nehezebb hitelhez jutni. Gordon Brown pedig költekezésbe kezdett, aminek eredményeképpen nőhet Nagy-Britannia adóssága. Conway és Porter szerint minden jel arra mutat, hogy Gordon Brown, a korábbi munkáspárti miniszterelnökök hagyományához híven, „visszaeső gazdaságot, magas munkanélküliséget és gyenge fontot hagy maga után”.

Arra egyelőre kevés jel mutat, hogy Brown megfogadná jó- és rosszakarói tanácsát, és lemondana. Siobhain McDonagh frakcióvezető-helyettest, aki egy interjúban megpendítette, hogy a Munkáspártnak mielőbb új miniszterelnököt kellene választania, Brown azonnali hatállyal menesztette. Talán azért, mert úgy gondolja, hogy emelt fővel már úgysem távozhat.