Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kalóz-pszichológia

2008. szeptember 20.

A szoftvercégek elsősorban bonyolult másolásvédelmi technikákkal és perekkel igyekeznek elejét venni a kalózpéldányok terjedésének. Egy brit programozó belefáradt a szélmalomharcba, és szokatlan módszerrel próbálkozik.

A szoftvercégek elsősorban bonyolult másolásvédelmi technikákkal és perekkel igyekeznek elejét venni a kalózpéldányok terjedésének. Egy brit programozó belefáradt a szélmalomharcba, és szokatlan módszerrel próbálkozik.

„Nemrég rá kellett döbbennem, hogy valójában nem tudom, mi motiválja a játékaimról illegális másolatot készítő kalózokat. Ezért úgy döntöttem, hogy megkérdezem őket” – olvassuk a Guardianben. A cikk szerzője Cliff Harris programozó, aki évek óta azon bosszankodik, hogy az általa készített számítógépes játékok ingyen letölthetők az internetről. Különösen az dühíti, hogy az illegális másolatokat letöltő felhasználók gyakran hálát rebegnek az áldozatos munkáért – a kalózmásolatok készítőinek. Eleinte még küzdött az illegális másolatok ellen, és amit megtalált, igyekezett eltávolíttatni az internetről, de aztán be kellett látnia, hogy szélmalomharcot vív. Inkább megkérdezte a kalózokat, hogy tulajdonképpen miért készítenek illegális másolatokat. Hiszen anyagi hasznuk aligha származik a károkozásból.

Még Harrist is megdöbbentette az eredmény. Annyian válaszoltak a kérdésre, hogy a honlapja lefagyott. „Úgy látszik, még soha senki sem kérdezte meg az illegális szoftverekkel kalózkodókat.” Volt, aki hosszú oldalakon keresztül sorolta az indokait. A legtöbben arra hivatkoztak, hogy sokallták a játékok árát, és bosszantotta őket, hogy eleve bűnözőnek nézik őket, és másolásvédelemmel látják el a szoftvereket.

Harris nem foglalkozik vele, hogy mennyire logikus a kalózok gondolkodásmódja. De a játékai árát lejjebb vitte, és a szoftvereket nem látta el másolásvédelemmel, hogy a kalózok ne érezzék kihívásnak az illegális másolatok készítését.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Harris módszere beválik-e. A nagy játékgyártók mindenesetre nem követik a példáját, és egyikük biztosan pórul járt. Az Electronic Arts egyik új játékát az interneten kell regisztrálni, és a megvásárolt DVD-t legfeljebb háromszor lehet telepíteni. A szokásosnál is szigorúbb másolásvédelem annyira felbosszantotta a szoftverkalózokat, hogy a játék máris vezeti az illegális letöltések listáját.