Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Internetes vita az iszlám békéjéért

2008. október 3.

Egyre több az interneten az iszlám vitafórum, ahol világi és vallásos moszlimok folytatnak párbeszédet az iszlám társadalmi és politikai szerepéről. A moderátorok szerint az online párbeszéd elősegítheti a két tábor kiegyezését.

Egyre több az interneten az iszlám vitafórum, ahol világi és vallásos moszlimok folytatnak párbeszédet az iszlám társadalmi és politikai szerepéről. A moderátorok szerint az online párbeszéd elősegítheti a két tábor kiegyezését.

A Facebookon zajló viták az iszlám társadalom vitáinak tükörképei. Én az iszlamisták és a világiak közötti párbeszédben próbálok közvetíteni. De sajnos nagyon sok az indulat. Egyik oldal sem hajlandó engedni az álláspontjából. Háborús viszonyok alakultak ki. Az iszlamisták hitetlennek tartanak, és meg akarnak téríteni. A Koránt idézik, hogy a jó útra térítsenek” – idézi Jeffrey Fleishman a Los Angeles Timesban Waleed Korayem egyiptomi egyetemistát.

Korayem egy szekuláris vitafórumot üzemeltet a Facebookon. A kibertér sok olyan moszlimnak biztosít lehetőséget véleménye kifejtésére, akik az iszlám társadalmakban nem adhatnak hangot nézeteiknek. A világi moszlimok a politika és a vallás elválasztását szorgalmazzák. A konzervatívok elutasítják az állam és egyház nyugatias szétválasztását, és elleneznek minden liberális reformot.

Amr Ali szintén egyetemista, és szintén internetes iszlám vitafórumot működtet. Ő azonban a másik oldalhoz, a vallásos moszlimokhoz tartozik. Fő célja annak megmutatása, hogy az iszlám békés vallás, és semmi köze a terrorizmushoz és az erőszakhoz. Ő is a békés meggyőzés és a nyitott párbeszéd híve.

Korayem szerint az internetes vitaközösségek az iszlám társadalmi szerepével kapcsolatos viták leképzései: az internetes hozzászólók ugyanúgy szekuláris és fundamentalista táborra szakadtak, mint az egyiptomi politika.

Mindkét moderátor abban bízik, hogy ha párbeszéd alakul ki a két oldal között, akkor van remény az iszlámmal kapcsolatos kérdések tisztázására. „Az internetes vita elősegítheti a világiak és a hívők kiegyezését. A két tábor tagjai között több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk” – nyilatkozta Korayem.

Fleishman szerint azonban a vitafórumok hozzászólásai aligha támasztják alá a kiegyezés reményét. A durva és sértő üzenetek mellett gyakoriak a fenyegetések is. Abban mindenesetre tényleg hasonlóak a világi és a vallásos fórumok, hogy a gyalázkodás mindegyikben elterjedt.