Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Fogyasztóbarát újságírás

2008. október 18.

Az amerikai veterán újságíró azt javasolja, hogy a napilapok szenteljenek nagyobb figyelmet az embereket leginkább érdeklő kérdéseknek, és közöljenek több termékbemutatót, tesztet.

Az amerikai veterán újságíró azt javasolja, hogy a napilapok szenteljenek nagyobb figyelmet az embereket leginkább érdeklő kérdéseknek, és közöljenek több termékbemutatót, tesztet.

„A fogyasztóknak mindenekelőtt tényekre van szükségük. De az újságok, ahelyett, hogy tényekkel látnák el őket, gyakran nem is írnak az olvasók számára fontos dolgokról. Nem csoda hát, hogy egyre kevesebb napilap fogy” – olvassuk David Cay Johnston Pulitzer-díjas tényfeltáró riporter cikkét a Columbia Journalism Review-ban.

Mint arról a Metazin is többször beszámolt, a napilapok példányszáma világszerte csökken. Hiába a megszorítások, hiába a bulvárosodás, hiába az elbocsátások, a reklámbevétel csökken, és az újságok tőzsdei árfolyama történelmi mélypontra esett. A nyáron közzétett statisztikák szerint a világgazdasági válság óta nem látott mértékben esett vissza az amerikai napilapok előfizetőinek száma.

Miközben azonban a hagyományos újságok a túlélésért harcolnak, a fogyasztással kapcsolatos hírekre, termékleírásokra és tesztekre specializálódott magazinok egyre népszerűbbek. A Consumer Reports 2005 óta közel 15 százalékkal több példányban fogy: havonta 4,5 millióan veszik a lapot. Az online változat is igen népszerű: három millió előfizetővel büszkélkedhet, többel, mint a Wall Street Journal online kiadása.

„Az amerikaiak minden pénzüket felélik manapság, sőt, hitelre vásárolnak. A fizetések viszont egyre csökkenek, így mindinkább meg kell fontolniuk, mire is költenek” – magyarázza Johnston a fogyasztói magazinok és weblapok sikerét.

Johnston arra is felhívja a figyelmet, hogy a hagyományos média nem szentel elég figyelmet a kérdésnek. Pedig a szerkesztőségeknek szinte semmibe sem kerülne a vásárlók – és újságolvasók – számára fontos információk összegyűjtése. Az egyes vállalatokkal, üzletekkel, termékekkel kapcsolatos jelentések, fogyasztóvédelmi állásfoglalások és a tisztiorvosi hivatalok elmarasztalásai többnyire az interneten is hozzáférhetők. Az elégedetlen fogyasztók általában örömmel osztják meg véleményüket másokkal. A napilapok profi újságírói a rendelkezésre álló információk alapján könnyen készíthetnének olyan informatív összeállításokat és termék-összehasonlító teszteket, amelyek felkeltik az olvasók figyelmét.

Fontos lenne az is, hogy az újságírók a napi híreket is az embereket érintő szempontok szerint taglalják – véli Johnston. Amikor például a légitársaságok összeolvadásáról számolnak be, elsősorban nem a cég számára fontos kérdéseket kellene tárgyalni, hanem az utasokat közvetlenül érintő kérdéseket: azt, hogy milyen járatokat törölnek, hogy emelkedik-e a jegyek ára, és hogy kényelmesebbek lesznek-e az ülések.

Nem mondanánk, hogy a szerző nyitott kapukat dönget, de ahhoz kevés kétség fér, hogy a pénzügyi válság miatt a közeljövőben még nagyobb igény lesz a vásárlást megkönnyítő információkra. Az is valószínű, hogy előbb-utóbb a napilapok online kiadásai is fogyasztóbarátabbá válnak, hiszen csak így növelhetik a látogatottságot. A kérdés már csak az, hogy a mobiltelefon-összehasonlító tesztek és a fogyasztóvédelmi esetek bemutatása mellett marad-e még hely politikai híreknek, tényfeltáró riportoknak és elemzéseknek, vagy ezek az avítt és érdektelen témák végképp kiszorulnak a napilapokból.