Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Polgárháború ideiglenesen elhalasztva

2008. december 7.

Thaiföldön a demokrácia jegyében konkurens nagytőkések harcolnak a korrupció lehetőségéért, és lelkes tömegeket manipulálnak.

Thaiföldön a demokrácia jegyében konkurens nagytőkések harcolnak a korrupció lehetőségéért, és lelkes tömegeket manipulálnak.

„Az ember nehezen ismeri ki magát a vörös ruhás és a sárga ruhás tüntetők konfliktusában. Pedig ez a harc dönti el, merre fordul a ritka ázsiai demokráciák egyikének sorsa” – írja François Hauter, a párizsi Le Figaro külpolitikai elemzője.

Akármennyire félti is Hauter a thaiföldi demokráciát, azért túl sokra nem tartja. Ingadozó demokráciának nevezi, amelyben a királyt még istenségnek tekintik, amelyben a hadsereg a nemzeti egység őrének tekinti magát, s amelyben a fővárosi elit demokráciáról szónokoló csoportjai kliensrendszert tartanak fenn, és nem fogadják el a választás eredményét. (Ebben az egyben a cikk megjelenésének napján még a thai legfelsőbb bíróság igazat adott az oligarcháknak: választási szavazatvásárlás miatt öt évre eltiltotta a politikától a miniszterelnököt és harminchat vezető társát, pártjaikat pedig betiltotta.)

A főszereplő furcsamód ismeretlen helyen tartózkodik. Thaksin Shinawatra volt miniszterelnökről van szó, akit Hauter a thai konyhára utalva afféle „fűszerezett Berlusconinak” nevez. Mint minden thai politikus, ő is üzleti ügyeinek felvirágoztatására használta politikai szerepét. De a konzervatív lapban megjelent elemzés nem ezért hasonlítja őt az olasz miniszterelnökhöz. Hanem azért, mert miután 2001-ben hatalomra került, a maga javára módosította a törvényeket, és mozgalmat szervezett a személye köré az északi országrésznek a politika által elhanyagolt szegény tömegeiből. A katonák korrupció vádjával 2005-ben eltávolították a hatalomból, majd tizenhat hónapon át katasztrofális gazdasági eredménnyel kormányoztak. Ezután a közben kétévi börtönre ítélt Thaksin emberei ismét választást nyertek, és a sógor alakított kormányt, mint Hauter írja, bábkormányt. Az előadáson a kétmilliárd dolláros vagyonától megfosztott Thaksin húzogatja a bábok zsinórjait a száműzetésből. Százezres tömeggyűléseket hívott össze a távolból a nagyvárosok stadionjaiba, és ott videón intézett üzeneteket vörös inges híveihez.

A vörös ingesekkel szemben az elit másik tábora sárga inges mozgalmat hozott létre, úgymond, a király védelmében. (A sárga a király színe.) Ők tartották megszállva heteken át a bangkoki repülőteret. Hogy közben az ország gazdasága a tönk szélére jutott, az nem zavarta a megbízókat.

A francia kommentátor ebben a helyzetben úgy látta, hogy egyedül a király fellépése előzheti meg a fenyegető polgárháborút. A nyolcvanegy éves Bhumipol december 4-én, születésnapjának előestéjén szokott üzenetet intézni a lakossághoz. 62 év alatt egyszer sem esett meg, hogy ne mondta volna el beszédét. Most beteget jelentett.

Igaz, közben a polgárháború vagy az újabb, szám szerint tizenkilencedik katonai puccs elmaradt, mert a legfelsőbb bíróság elcsapta a kormányt. A parlamenti többség azonban a kormányzó pártok feloszlatása után is az marad, ami eddig volt. Egy hónapja van az új miniszterelnök megválasztására. És tudnia kell, hogy a sárga ingesek csak ideiglenesen, a király születésnapjára való tekintettel függesztették fel a lázadást.