Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Karácsonyi adatvédelem

2008. december 22.

Már a karácsonyt is biztonsági és adatvédelmi aggályok árnyékolják be. Amerikában jószívű emberek igyekeznek a Mikulásnak szóló kívánságokat teljesíteni. Idén azonban fel kellett hagyni a százéves hagyománnyal.

Már a karácsonyt is biztonsági és adatvédelmi aggályok árnyékolják be. Amerikában jószívű emberek igyekeznek a Mikulásnak szóló kívánságokat teljesíteni. Idén azonban fel kellett hagyni a százéves hagyománnyal.

„Karácsony idején New York-iak ezrei zarándokoltak el a manhattani főpostára azokhoz a ládákhoz, amelyek a gyerekek által a Mikulásnak címzett kívánságleveleket tartalmazták, hogy kiválasszanak egy szívüknek kedves kérést, és meglephessenek egy kisgyereket, aki amúgy nem számíthat ajándékra. Idén azonban nem várják a jótét lelkeket levelekkel teli dobozok a Nyolcadik sugárút és a 33. utca sarkán” – olvassuk a New York Timesban.

A Mikulás-hadművelet névre keresztelt karácsonyi jótékonysági intézmény története a 20. század elejére nyúlik vissza. A postások eleinte maguk igyekeztek teljesíteni a szegény gyerekek által a Mikulásnak címzett kéréseket, de miután évről évre egyre több levél érkezett, az összegyűjtött kívánságokból már a városlakók is szemezgethettek, hogy aztán személyesen adják át a meglepetést a nehéz sorsú gyerekeknek. Az intézmény rendkívül népszerű: csak New Yorkban félmillió kérés érkezik a Mikuláshoz, és naponta átlagosan 3000 jótét lélek igyekszik teljesíteni a városi gyerekek kívánságait. Persze nem mindegyiket lehetséges: sok gyerek nem játékra, hanem világbékére vágyik, vagy azt kívánja, hogy szüleinek legyen végre munkája.

A múlt hét szerdáján azonban hirtelen eltűntek a levelesládák a nagyobb amerikai városok főpostáiról. Egy washingtoni postahivatalnok nyilatkozata szerint adatvédelmi aggályok miatt volt szükség a hagyomány felfüggesztésére. Kiderült ugyanis, hogy egy korábban kiskorúak elleni szexuális bűncselekményért elítélt férfi is magához vett egy Mikulásnak szóló levelet. Bár a férfi azt állította, hogy semmilyen hátsó szándéka nem volt, csak szeretett volna megajándékozni egy szegény kisgyereket, a posták elővigyázatosságból értesítették a feladó szüleit, és bevették a levelesládákat.

Az első információk szerint a posta azt tervezi, hogy a Mikulás-hadművelet csak jövőre folytatódik, ha majd sikerül tisztázni az adatvédelmi aggályokat. 2006 óta már amúgy is csak fényképes igazolvány ellenében lehet jótékonykodni, de ennél most már szigorúbb biztonsági előírások kellenek.

A nagy felháborodás hatására végül aztán még az idei karácsony előtt újra előkerültek a dobozok. A feladó nevét és címét a posta alkalmazottai vastag filccel áthúzzák, így az ajándékozók nem tudhatják, hogy kit lepnek meg. Természetesen a hagyományos, személyes kézbesítés szóba sem jöhet: a jótékonykodók becsomagolt ajándékait a posta gyűjti és kézbesíti. Az egyik New York-i azon sajnálkozott, hogy a besatírozott levelek inkább titkosszolgálati aktára hasonlítanak, mint karácsonyi kívánságlistára.