Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Válságban virágzó virtuális valóság

2009. február 6.

A harmincas években, a gazdasági világválság idején az emberek a moziban múlatták az idejüket. A mostani recesszióban az internetes szórakoztatóipar virágzik.

A harmincas években, a gazdasági világválság idején az emberek a moziban múlatták az idejüket. A mostani recesszióban az internetes szórakoztatóipar virágzik.

„A gazdasági válság által sújtott, elbocsátott amerikaiak egyre több időt töltenek az interneten munkakereséssel. De a világháló más szempontból is fontos: fájdalomcsillapítóként funkcionál, elvonja az emberek figyelmét, és enyhíti a munkanélküliség okozta stresszt” – írja a Wall Street Journal.

A gazdasági válság kezdete óta jelentősen nőtt egyes internetes oldalak látogatottsága. „Az online szórakoztatóipar szereplői egyenesen azt állítják, sose ment ilyen jól a szekér.”

Jó hónapokat zártak például az online játékok üzemeltetői: a tavalyi év utolsó negyedévében közel 30 százalékkal nőtt a forgalmuk. Ami persze nem csoda, hiszen egy mozijegy áráért akár egy egész hónapig használhatunk egy-egy online szerepjátékot.

Az internetes kaszinók is rekordot döntöttek: az év végén 29 százalékos növekedést regisztráltak (tavaly ugyanebben az időszakban 27 százalékos forgalomvisszaesést mértek). Az online bulvárlapok sem panaszkodhatnak: a PerezHilton.com sztármagazin épp most számolt be róla, hogy soha nem tapasztalt látogatottságot mért. A Netflix internetes videókölcsönző forgalma 26 százalékkal emelkedett (tavaly ilyenkor 18 százalékos volt a visszaesés).

Nőtt az internetes közösségi oldalak forgalma is. Az álláskeresők azt remélik, hogy ismerőseiken keresztül talán sikerül elhelyezkedniük. Vagy ha nem is, de legalább régi osztálytársaikkal újra felvehetik a kapcsolatot, és elsírhatják egymásnak, milyen nehéz a sorsuk a válság miatt.