Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Több férfit a jobb erkölcsökért

2011. március 6.

A fiatal generációk szabadosságát többnyire az erkölcsök lazulásával szokás magyarázni. Két fiatal amerikai szociológus szerint azonban a női egyenjogúság és a piac kemény törvényei is szerepet játszanak benne.

A fiatal generációk szabadosságát többnyire az erkölcsök lazulásával szokás magyarázni. Két fiatal amerikai szociológus szerint azonban a női egyenjogúság és a piac kemény törvényei is szerepet játszanak benne.

Mark Regnerus és Jeremy Uecker szerint a fiú hallgatók arányának csökkenése jelentősen hozzájárul a promiszkuis, könnyűvérű randikultúra terjedéséhez” – olvassuk a New Republic recenzióját a Házasság előtti szex című könyvről.

Köztudott, hogy a családalapításra Amerikában – és a gazdag országok többségében – egyre később kerül sor. A népszámlálási adatok szerint az Egyesült Államokban a férfiak áltagosan 28, a nők 26 éves korukban házasodnak, vagyis jelentősen kitolódott a családalapítás, különösen a nők körében.

Regnerus és Uecker elismeri, hogy a jelenség hátterében a közismert társadalmi változások állnak. Ma már nem lehet egy keresetből megélni pályakezdőként, így a házasságot és a gyerekvállalást elodázzák. A női egyenjogúságnak is jelentős szerepe van az átalakulásban. A második világháború után teljesen természetes volt, ha egy fiatal lány a középiskola elvégzése után hozzáment egy néhány évvel idősebb, már kereső férfihoz. Ma viszont társadalmi elvárás, hogy a nők is megálljanak a saját lábukon, és ne sikeres férjüktől függjenek. A karrierhez pedig az egyetemen keresztül vezet az út.

Az egyetemisták körében egyre elterjedtebb kicsapongó életvitelt – a szexuális partnerek gyors váltogatását – a két fiatal szociológus jelentős mértékben a nemek közötti arányok változásával magyarázza.

Egy 1989-ben készült híres tanulmány kimutatta, hogy a fiatal férfiak negyede hajlandó lenne ágyba bújni egy ismeretlen csinos hölggyel. A megkérdezett hasonló korú nők között viszont senki sem akadt, aki lefeküdt volna egy jóképű ismeretlennel. A kutatás készítői szerint mindez igazolja a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiát, miszerint a férfiak inkább vágynak az elköteleződés nélküli szexre, a nők viszont a tartós kapcsolat reményéhez kötik a testi szerelmet.

Regnerus és Uecker szerint az egyetemeken kevés volt a fiatal nő, így a kapcsolatra vágyó férfiak egymással vetekedve igyekeztek a kiszemelt hölgy kegyében járva elkötelezni magukat a tartós kapcsolat mellett. Mára viszont Amerikában a hallgatók között több a nő, mint a férfi. Fordult a kocka, és immár a nők versenyeznek a férfiak kegyeiért. Mivel az utóbbiak közül sokan előnyben részesítik a könnyű afférokat, a kapcsolatra vágyó nők kénytelenek engedni elvárásaikból. Még azok is, akik amúgy nem hívei a kicsapongó életnek. Hacsak nem akarnak lemondani a férfiakról, ami viszont azzal fenyeget, hogy vénkisasszonyok maradnak.

Ha ez az okfejtés megállja a helyét, akkor a jó erkölcs és egyben a korábbi házasságkötés egyszerűen helyreállítható: több fiút kell felvenni az egyetemekre.