Árokbetemetés merénylet után 

2024. július 16.
Árokbetemetés merénylet után 

A Donald Trump elleni merényletkísérlet nyomában a kommentariátus és a politikusok egymásra licitálva követelnek mérsékeltebb közbeszédet és kevésbé megosztó stílust. Nagy kérdés, miért lenne éppen most kereslet az önmérsékletre és az árokbetemetésre, ha eddig nem volt. 

Aligha keletkezik hirtelen egység a szétszabdalt politikai mezőben. Sokkal inkább további megosztottságra és még elvtelenebb kampányra számíthatunk” – jósolja Oliver Bateman az UnHerd magazinban. 

A Donald Trump elleni hétvégi merénylet után a jobb- és baloldali politikusok és a média egyaránt az eldurvult közbeszéd, a kultúrharc, az egyre polarizáltabb, és egyben radikalizálódó politika egyenes következményének nevezte az erőszakot. Hirtelen mindenki a politikai árkok betemetését és mérsékeltebb politikai hangvételt akar, attól tartva, hogy máskülönben a hatvanas évek végi erőszakhullám, sőt, akár polgárháború robbanhat ki.  

Az optimistábbak szerint van is rá esély, hogy a merénylet után visszafogottabb lesz a kampány. Legelső reakcióikban Mind Biden elnök, mind Trump már tompított is a hangvételén és a társadalom egyesítését nevezte céljának. Kérdés, mi lesz hosszabb távon. Stephen Collinson, a CNN elemzője azt várja, hogy Trump, akit ő egyébként részben felelősnek tart a politikai közbeszéd eldurvulásáért, visszafogottabbá válhat, hogy még inkább komoly politikai vezetőnek tekintsék. A másik lehetőség, hogy még vérmesebb retorikára vált és a baloldalt teszi felelőssé az erőszakért. A Vox magazinban Zack Beauchamp reménykeltőnek nevezi, hogy Biden együttérzését fejezte ki, elítélte az erőszakot és felfüggesztette Trumpot ostorozó televíziós reklámfilmjeinek sugárzását, Trump pedig egyelőre visszafogottan nyilatkozott.  

A szemle elején idézett Bateman kevésbé derűlátó. Szerinte a merénylet nem kiutat mutat majd a megosztottság-spirálból, hanem csak olaj lesz az ellenségeskedés tüzére. A baloldalon máris megjelentek a gyűlölködők, akik azon keseregnek, hogy a merényletkísérlet sikertelen volt. Mások egyszerű kampánytrükknek nevezik vagy más módon bagatellizálják az esetet, és akad, aki helyesnek tartaná a szerinte „fasiszta” Trump meggyilkolását. A jobboldalon pedig terjedni kezdtek az összeesküvés-elméletek, egyebek között  arról, hogy a merényletet a titkosszolgálatok tudtával követték el. Egyes politikusok oksági összefüggést látnak a demokraták Trumpot támadó korábbi kijelentései és a merénylet között. James David Vance, Trump korábbi vetélytársa, hétfő óta republikánus alelnökjelölt, úgy nyilatkozott, hogy a merénylet egyenes következménye Biden szavainak

A fentiek fényében Bateman szerint kevés rá az esély, hogy a merénylet után mérsékeltebbé és kevésbé megosztóvá válik az amerikai politika. Ha eddig sem volt kereslet az önmérsékletre, akkor az erőszak után még kevésbé remélhető, hogy visszafogják magukat a politikusok vagy a szintén az árkok mélyítésében érdekelt média. Sokkal valószínűbb, hogy a merényletet is politikai tömegpusztító fegyverként vetik majd be az elnökválasztási kampány hátralévő hónapjaiban.