Az olimpia haszonélvezői

2024. július 28.
Az olimpia haszonélvezői

Az olimpiai játékokat rendező országok gazdasági előnyöket is remélnek a szervezéstől. Csakhogy a játékok végül általában veszteségesek. De azért az olimpiák jövője nem forog veszélyben. Politikusok, vállalatok és mindenekelőtt a NOB ugyanis jól járnak vele.

Nyilvánvaló, hogy az olimpia rendezésének haszonélvezője nem egy ország, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a politikusok illetve vállalatok, akiknek projektjeibe dőlnek a támogatások” – írja Laura Arce az American Institute for Economic Research libertárius kutatóintézet blojgában a közelgő olimpiai játékok kapcsán.

Az olimpiát mindenki szereti és várja, kivéve a rendező városok polgárait – állítja Arce. Bár eleinte jellemzően a rendező városok lakói is támogatják a rendezést, az olimpiai láng fellobbanásának idejére alábbhagy a lelkesedés. Egy hónappal a nyitórendezvény előtt a japánok 83 százaléka ellenezte a tokiói olimpia megrendezését, és a franciáknak is 44 százaléka rossz ötletnek tartja a párizsi játékokat. Az ok Arce szerint nemcsak az, hogy a versenyek miatt a feje tetejére áll az élet, hanem hogy a rendezés költségei minden esetben elszállnak. A szervezők és az őket támogató politikusok rendre gazdasági hasznot ígérnek, ám végül a költségek jelentősen meghaladják az eredetileg tervezettet, és az olimpia veszteséget termel.

Nem meglepő, hogy hovatovább lasszóval kell fogni a rendező városokat. Los Angeles egyedüli pályázóként nyerte el a 2028-as játékok rendezési jogát, és eleddig a 2030-as és 2034-es téli olimpiákra is csak egy-egy város mutatott érdeklődést. Inkább az a kérdés, hogy miért akar bárki egyáltalán olimpiát rendezni. Hát azért, mert a politikusok, számos vállalat és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jól jár vele. A politikusok azért, mert az olimpiát kitűnően lehet politikai célokra használni, a látványos esemény segítségével növelhetik népszerűségüket és olyan nagyszabású fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekre olimpia nélkül aligha lenne pénz. Az építkezések és a szervezés jelentős hasznot hoz az érdekelt vállalatoknak. De a legnagyobb haszonélvező maga a NOB – írja Arce. A szervezet összesen 7,6 milliárd dollárra tett szert az elmúlt két olimpia közvetítési jogaiból és a szponzori bevételekből. Így hát, ha kifejezetten gazdasági szempontból nem kifizetődő is, az olimpia jövőjét nem fenyegeti veszély – zárja eszmefuttatását Arce.