Németországi zsidók két tűz között

2024. október 10.

Az elmúlt évben rekordot döntött a német zsidókat ért antiszemita támadások száma. Egyre több jel utal arra, hogy az előítéletek nemcsak az iszlamista bevándorlók és a baloldali radikálisok körében erősek, hanem a mérsékeltebb polgárok körében is. A konzervatív publicista szerint veszélyben a német demokrácia.

Az elmúlt hónapok világosság tették, hogy a németországi zsidók még mindig csak másodrendű állampolgárok. Nemcsak az iszlamisták, a bal- és a jobboldali radikálisok szemében, hanem a középosztály számára is” – írja a 2023. október 7-i Izrael-elleni terrortámadás évfordulóján Michel Friedman német publicista, a CDU korábbi politikusa és a Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke a Die Weltben.

A tavalyi izraeli terrortámadás német visszhangja és következményei kiábrándítóak és aggasztóak a németországi zsidók és általában a demokrácia hívei számára – von mérleget Friedman az elmúlt év eseményeiről. Mint arról a Metazin is beszámolt, a terrortámadás után több német nagyvárosban tartottak esetenként erőszakba torkolló, jelentős antiszemita tüntetéseket. Ezeken nemcsak palesztinok és más közel-keleti arab országokból származó bevándorlók, de radikális baloldali fiatalok is nagy számban vettek részt. Ennél is ijesztőbb, hogy az elmúlt évben jelentősen nőtt az antiszemita bűncselekmények száma Németországban.

A jelek arra mutatnak, hogy az antiszemitizmus egyre inkább terjed a mérsékeltebb polgárok körében is. Mint arra mások is felhívták a figyelmet, az Izrael állammal szembeni kritika egyre inkább átcsap antiszemitizmusba. Az Izraelnek felrótt bűnöket a németországi zsidókon kérik számon, ami azt sugallja, hogy kollektív felelősség terheli őket, és ráadásul nem is számítanak a német nemzet egyenjogú tagjának. Friedman elismeri, hogy a német középpártok politikusai határozottan kiálltak az antiszemitizmus ellen, ám ennek egyelőre kevés a foganatja. A Tageszeitung friss elemzése szerint az elmúlt évben rekordot döntött a zsidók és a zsinagógák elleni támadások száma. Egy friss felmérés szerint Észak-Rajna-Vesztfália lakosságának negyede nyíltan antiszemita. Egyes elemzők már antiszemitizmus-cunamiról beszélnek.

Cikke végén Friedman megjegyzi, hogy mindez pedig jóval túlmutat a zsidókkal kapcsolatos kérdéseken: az előítéletesség és a kisebbségekkel szembeni erőszak arra utal, hogy Németországban veszélyben van a demokrácia, hiszen az állam nem képes megvédeni állampolgárait.