Gáza nyoma a brit választásokon 

2024. július 11.
Gáza nyoma a brit választásokon 

A brit Munkáspárt elsöprő választási győzelmét beárnyékolja, hogy fémillióval kevesebb szavazatot kapott, mint öt évvel ezelőtt. Az ok az arab bevándorlókat mozgósító Muslim Vote mozgalom. Az Egyesült Királyságban új jelenség, hogy emberek csoportjai a származásuk szerint szerveződnek politikai táborokba.  

Aggasztó látlelet a foszladozó társadalmi kohézióról, hogy nagy tömegek etnikai alapon vesznek részt a politikában” – olvassuk a Telegraphban Jake Wallis Simonstól. 

Mint a Metazinban is olvasható volt, a gázai háború kapcsán Franciaországban a radikális baloldal pendített meg Izrael-ellenes, sőt, kifejezetten antiszemita húrokat, bírálói szerint azért, hogy bebiztosítsa magának az arab származású választók támogatását. Angliában viszont a Munkáspárt ellen zajlik Izrael-ellenes politikai kampány. Jonathan Ashworth, a munkáspárti árnyékkormány tagja azért nem került be a parlamentbe, és így azért maradt ki az új kormányból, mert a Muslim Vote nevű szervezet kampányt folytatott ellene választókerületében, amiért Ashworth nem támogatta a követelést, hogy az Egyesült Királyság ne szállítson többé fegyvert Izraelnek, illetve nem helyeselte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatási parancsot adott ki Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen. Ellenfele nem egészen ezer szavazattal kapott többet, és az eredmény ismeretében így fogalmazott: „Ezt Gázáért kaptátok”.

Ashworth egyike volt az öt munkáspárti jelöltnek, akit a Muslim Vote kampánya ütött el a továbbjutástól, mégpedig nem éppen konvencionális módszerekkel. Shabana Mahmood, az új kormány igazságügyi minisztere győzött ugyan birminghami választókerületében, de negyven százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint öt éve, miután azt híresztelték róla a kampányban, hogy nem bánja, ha minél több gázai hal meg. Hamisított hangfelvételt tettek közzé, amelyben az ő hangját utánzó program azt mondja, „k***ára nem érdekel, ha ártatlan palesztinaiakat ölnek meg”. Megesett az is, hogy álarcosok támadtak rá munkáspárti jelöltek választási gyűléseire. 

Annál simább volt Jeremy Corbyn útja az alsóházba. Corbynt, a Munkáspárt korábbi vezérét 2020-ban távolították el a párt éléről és parlamenti frakciójából antiszemitának ítélt álláspontja miatt. A júliusi választás előtt azzal kampányolt, hogy „a szavazás Gázáról szól”. Választókerületében a lakosság mintegy 13 százaléka muszlim. Azokban a választókerületekben, ahol a muszlim lakosok aránya meghaladja a 10 százalékot, a Munkáspárt 11 százalékponttal kevesebb szavazatot kapott az idén, mint öt éve. Másutt átlagban 3,6-tal többet. Ahol 40 százalék felett van a muszlimok aránya, márpedig a nagyvároksokban vannak ilyen választókerületek (például Londonban, Birminghamben és Bradforban), ott 33,9 százalékot esett a Munkáspárt támogatottsága. 

Nem mintha a konzervatívok a Hamászt támogatnák, vagy a Munkáspártnál kritikusabban szemlélnék Izrael politikáját. A Muslim Vote azonban kifejezetten a Munkáspártot pécézte ki magának, mert a radikális baloldali csoportosulások soraiban erős az Izrael-ellenesség, és ezek támogatása révén gondolja kivitelezhetőnek, hogy a maga oldalára állítsa át a Munkáspártot. Honlapján diadalittasan közölte a választás után, hogy a figyelmeztetés célba ért, továbbá, hogy a java majd a következő választáson jön. És valóban, a Muslim Vote alig egy éve alakult meg.

Érdekes módon az indiai bevándorlók viszont a konzervatív pártot támogatják. Harrow egyik választókerületében Bob Blackman tory jelölt azzal kampányolt, hogy rokonszenvezik Narendra Modi indiai miniszterelnökkel (akiről jellemzően azt tartják, hogy csorbítja a demokráciát). Blackman elsöprő győzelmet aratott a negyven százalékban indiai származásúak lakta kerületben. Másfelől viszont a legrégebbi bevándorló csoport, a zsidó közösség egyáltalában nem etnikai alapon szavaz, hanem ahogy demokráciában szokás, egyénenként, ki-ki politikai és társadalmi ügyekről alkotott álláspontja szerint.  

Wallis Simons az elmúlt évtizedek tömeges bevándorlási hullámainak tulajdonítja a változást. A társadalom nem tudta integrálni ezt a nagy tömeget, emiatt etnikai gettók, párhuzamos társadalmak jöttek létre, amelyek a származási, felekezeti alapú, egy tömbben szavazást is az óhazából hozták magukkal. És mivel a munkáspárti kormánytól Wallis Simons egyáltalán nem számít a bevándorlást korlátozó intézkedésekre, azt jósolja, hogy a helyzet a jövőben tovább fog súlyosbodni.