Tervgazdaság Amerikában?

2024. augusztus 25.
Tervgazdaság Amerikában?

Kamala Harris demokrata párti elnökjelölt a nyerészkedők megfékezése és az életszínvonal emelése érdekében ársapkák bevezetését ígéri. Donald Trump republikánus elnökjelölt egyszerűen lekommunistázta, de az árnyaltabban fogalmazó, mérsékeltebb konzervatív elemzők is kártékonynak nevezik a hatósági árak ötletét.

Donald Trump túlzott, amikor sértően ’Kamala elvtásnőnek’ nevezte a demokraták elnökjelöltjét, de a hatósági árak bevezetése akkor is szörnyű ötlet” – írja a USA Todayben Ingrid Jacques Kamala Harris a gazdaságpolitikai ígéretei kapcsán. A Demokrata Párt elnökjelöltje a múlt héten tartott kampánybeszédében jelentős, 25 ezer dolláros támogatást ígért az első lakásukat vásárló fiataloknak, 6 ezer dollár adókedvezményt a gyerekvállalóknak. Felvetette, hogy megválasztása esetén ársapkát vezet be a gyógyszerekre, a lakbérekre és az élelmiszerekre, ezzel fékezve meg a szerinte nyerészkedő, extraprofitra szert tevő kereskedőket és cégeket. Donald Trump habozás nélkül lekommunistázta és lemarxistázta az árszabályozás ötlete okán.

Jacques szerint túlzás lenne a szovjet tervgazdasághoz hasonlítani az ársapkákat, de attól még ő is kártékonynak és szocialista szemléletűnek minősíti a javaslat. Jacques felidézi, hogy már Nixon elnök is sikertelenül próbálkozott hatósági árakkal megfékezni az inflációt a hetvenes évek elején. Mint más elemzők, Jacques is borítékolja, hogy a hatósági árak bevezetése esetén veszteségessé válik a termelés és a kereskedelem, ami a kínálat csökkenéséhez, majd pedig áruhiányhoz vezet.

A baloldali populista, demagóg piacellenes javaslat valódi célja az, hogy elterelje a figyelmet a Biden-kormány súlyos gazdasági hibáiról – véli Jacques. Szerinte ugyanis a jelenlegi elnökjelölt a nyerészkedő vállalatokat okolja az árak elszabadulásáért, holott az inflációért leginkább a kormány pénzszórása felelős:  a nyakló nélküli pénznyomtatás következtében csak 2020 és 2022 között 6 ezer milliárd dollárral nőtt a forgalomban lévő pénz mennyisége.

David Bahnsen konzervatív befektetési bankár szerint az ársapkák ötlete nemcsak gazdasági, hanem politikai szempontból is kártékony. Bahnsen a Fox News műsorában úgy fogalmazott, hogy az árszabályozás csak ürügy: azzal vádolta ugyanis a szövetségi kormányzatot és senki által meg nem választott bürokratáit, hogy így szeretnék tovább erősíteni hatalmukat, sőt, tovább korlátozni az amerikaiak szabadságát.